0
0
0
s2sdefault

training550

      ຄະ​ນະ​ກະ​ເສດ​ສາດ, ມະ​ຫາ​ວິ​ທະ​ຍາ​ໄລ​ແຫ່ງ​ຊາດ ໄດ້​ຈັດ​ຝຶກ​ອົບ​ຮົມ​​ໃນ​ຫົວ​ຂໍ້ ການ​ລ້ຽງ​ງົວ​-ຄວາຍ ຢ່າງ​ມື​ອາ​ຊີບ (ລຸ້ນທີ1) ​ຂຶ້ນທີ່​ຟາມ​ວິ​ໃຈ ແລະ ພັດ​ທະ​ນາ​ການ​ລ້ຽງ​ສັດ. ຄກ​ສ. ມ​ຊ. ​ໃນ​ວັນ​ທີ 29/11/2018-2/11/2018 ຜ່ານ​ມານີ້, ສຳມະນາກອນລວມມີພະ​ນັກ​ງານ​ວິຊາການ ຈາກວິ​ທະ​ຍາ​ໄລ​ກະ​ສິ​ກຳ-ປ່າ​ໄມ້ ແຂວງ​ບໍ​ລິ​ຄຳ​ໄຊ ແລະ ​ຊາວ​ກະ​ສິ​ກອນ​ເມືອງ​ສັງ​ທອງ, ແຂວງນະ​ຄອນຫຼວງວຽງ​ຈັນ. ໂດຍ​ການ​ເປັນ​ປະ​ທານ​ເປີດ​ງານ​ໃນ​ຄັ້ງ​ນີ້​ແມ່ນ ທ່ານ ຮ​ສ ຟອງ​ສະ​ມຸດ ສຸ​ທຳ​ມະ​ວົງ, ຄະ​ນະ​ບໍ​ດີ ຄະ​ນະ​ກະ​ເສດ​ສາດ, ​ທ່ານໄດ້​ກ່າວ​​ຈຸດ​ປະ​ສົງ​ການ​ຝຶກອົບ​ຮົມ ແລະ ເປີດ​ພິ​ທີຢ່າງ​ເປັນ​ທາງ​ການ ເຊິ່ງ​ການ​ອົບ​ຮົມ​​ຄັ້ງ​ນີ້​ເປັນ​ຄັ້ງ​ທຳ​ອິດ ​ທີ່​ເປີດ​ຢູ່​ຄະ​ນະ​ກະ​ເສດ​ສາດກ່ຽວ​ກັບຫົວ​ຂໍ້ ດັ່ງກ່າວ.

training1

      ​ທ່ານ ປອ. ວຽງ​ສະ​ກຸນ ນາ​ປະ​ເສີດ (ຜູ່ຮັບຜິດຊອບຫຼັກສູດ) ໄດ້​ກ່າວ​ສະ​ເໜີຫຼັກ​ສູດ​ການ​ຝຶກ​ອົບ​ຮົມ ແລະ ຄູ​ຝຶກ, ການຝຶກອົບຮົມປະກອບ ດ້ວຍ 3 ຫຼັກ​ສູດໄດ້ແກ່: 1. ອາ​ຫານ​ສັດ ແລະ ການ​ຈັດ​ການ, 2. ພືດ​ອາ​ຫານສັດ ແລະ ການ​ຈັດ​ການ, 3. ການ​ທອມ​, ການ​ໃຫ້​ອາ​ຫານ, ການ​ຈັດ​ການ​ສັດ​ເຂົ້າ​ທອມ (ຂຸນ) ແລະ ການ​ຮັກ​ສາ​ສຸ​ຂະພາບ​-ການ​ປ້ອງ​ກັນສັດລ້ຽງ. ເຊີ່ງ​ແຕ່​ລະຫຼັກ​ສູ​ດ​ແມ່ນ ຈະ​ໄດ້​ຮຽນ​ທິດ​ສະ​ດີ​ຄວບຄູ່​ພາກປະ​ຕິ​ບັດ​ຕົວ​ຈິງ​ໄປພ້ອມໆກັນເຊັ່ນ: ການປູກພືດອາຫານສັດ, ການບົວລະບັດຮັກສາ, ການເກັບກ່ຽວ, ການປຸງແຕ່ງ, ການເຮັດໝັກ, ການປະສົມອາຫານເພື່ອລ້ຽງ ແລະ ທອມ, ການຄັດເລືອກສັດເພື່ອລ້ຽງ-ທອມ, ລວມທັງການເບິ່ງແຍງ-ຮັກສາສຸຂະພາບເປັນຕົ້ນ  ເຊິ່ງຫຼັກສູດດັ່ງກ່າວນີ້ມີຈຸດປະສົງເພື່ອແນ່ໃສຖ່າຍທອດປະສົບການ ແລະ ຜົນການຄົ້ນຄວ້າ ຂອງບັນດາຄູ-ອາຈານ ຄກສ. ສູ່ຊາວກະສິກອນ, ຜູ່ປະກອບອາຊີບການລ້ຽງງົວ-ຄວາຍ ລວມທັງນັກວິຊາການ ເນັ້ນພັດທະນາການລ້ຽງງົວໃນສະພາບການຂອງ ສປປ ລາວ ໃຫ້ມີປະສິດທິພາບຫຼາຍຂຶ້ນ. ໄລຍະເປີດຝຶກອົບຮົມປີລະ 4.

  
 

   ໃນ​ຕອນ​ທ້າຍ​ຂອງ​ກາ​ນ​ຝຶ​ກ​ອົບ, ທ່ານ ຮ​ສ. ຟອງ​ສະ​ມຸດ ສຸ​ທຳ​ມະ​ວົງ, ຄະ​ນະ​ບໍ​ດີ, ຄະ​ນະ​ກະ​ເສດ​ສາດໃຫ້ຄຳເຫັນ ແລະ ໄດ້​ມອບ​ໃບ​ຢັ້ງ​ຢືນ​ການ​ຝຶກ​ອົບ​ຮົມ ໃຫ້​ສຳ​ມະ​ນາ​ກອນ ແລະ ປິດພິທີຢ່າງເປັນທາງການ.

ລາຍ​ງານ​ໂດຍ: ວ.ຊະ​ນະ

ຮູບພາບ​ເພິ່ມ​ເຕີມ​ (Picture more)